24.09.2012

„Druga šansa“ daje nadu za stalni posao i veću platu

Slavko Petrović (29) iz Kragujevca jedan je od odraslih koji će ove godine završiti osnovnu školuSlavko Petrović (29) jedan je od preko dve hiljade odraslih u Srbiji koji su ove školske godine, zahvaljujući donaciji Evropske unije, iskoristili „Drugu šansu“ da završe osnovno obrazovanje. Ovaj Kragujevčanin redovno školovanje prekinuo je u sedmom razredu osnovne škole, požurivši da, usled loše materijalne situacije, pronađe posao koji će mu omogućiti bolje uslove za život. Za poslednjih šesnaest godina, promenio je već 8 zanata; radio je kao vulkanizer, automehaničar, viljuškarista, mašinista, visinski radnik, varioc, taksista, pa i električar. Osnovna motivacija da iskoristi „Drugu šansu“ bila je ta što bez diplome na istim poslovima zarađuje manje od kolega sa završenom školom, a nada se i da će mu diploma pomoći da pronađe stalno zaposlenje.

Evropska unija i Ministarstvo prosvete i nauke omogućavaju mu to upravo kroz projekat „Druga šansa“, koji finansira EU sa 4 miliona evra. Ove godine, Slavko je upisao treći, završni ciklus nastave u okviru kojeg će za godinu dana završiti 7. i 8. razred i stručnu obuku u trajanju od tri meseca. U junu mesecu, Slavko će dobiti dve diplome od kojih će obe biti upisane u njegovu radnu knjižicu; jednu za završeno osnovno obrazovanje, a druga je sertifikat o stručnoj obučenosti. Pored navedenih 8 zanata koje ima u rukama, Slavko je prihvatio da prođe besplatnu stručnu obuku za pomoćnog kuvara koja mu je ponuđena na „Drugoj šansi“.

Nastavu pohađa u osnovnoj školi „Dragiša Luković Španac“ u Kragujevcu. Časovi se održavaju četiri puta nedeljno u večernjim časovima, pa ga škola ne ometa da traži bolji posao ili da radi. Najkorisniji su mu časovi matematike jer se, kako kaže, podseća stvari koje nije razumeo u ranijem dobu, a časovi engleskog će mu pomoći da posao potraži i u stranim firmama.

–  U početku, prijatelji su me zadirkivali što se vraćam u osnovnu školu, ali kad su videli da sam uporan, počeli su da me podržavaju. Ništa mi nije teško, život mi se promenio, upoznao sam nove ljude, svaki dan saznajem nešto novo. Osećam se dobro, jer sam uradio nešto konkretno da poboljšam uslove za život. Imam nadu, a imam i volju da nastavim sa školavanjem i posle „Druge šanse“. Ni za fakultet nije kasno – kaže Slavko Petrović.


Program funkcionalnog osnovnog obrazovanja za odrasle „Druga šansa“ realizuje se u 80 osnovnih škola širom Srbije. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, uskoro se projektu priključuju i srednje stručne škole, u kojima će se od marta meseca realizovati programi stručnih obuka za polaznike završnog trećeg ciklusa. Očekuje se da će ove školske godine oko 650 odraslih završiti jednu od 50 ponuđenih stručnih obuka, a samim tim i osnovno obrazovanje.

Projekat „Druga šansa“ – razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji realizuje GOPA Consultants u konzorcijumu sa dvv-international i EAEA (European Association for Adult Education).

Izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?