27.09.2021

Šta treba da znaš ako se seliš u inostranstvo i imaš oštećenje sluha?

SIPRU_BLogKoliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne smeju ostaviti, izgubiti, zaboraviti. Posebno kada je reč o onim selidbama na duže i u drugu državu. I posebno ukoliko tvoje zdravstveno stanje zahteva pravljenje dodatne „to do“ liste.

U toku selidbe u Italiju, napravila sam niz propusta i pogrešnih poteza čije me posledice iz dana u dan podsećaju da planovi i ja nismo potpisali mirovni sporazum. U velikoj meri je tu reč o stvarima koje izgledaju kao sitnice, ali su prilično važne kada imaš oštećenje sluha. Radi izbegavanja ponavljanja istih grešaka, u nastavku predstavljam ček-listu za sve što bi bilo dobro da uradiš ili proveriš pre nego što kreneš na put.

Zakaži pregled kod doktora

Proveri sluh. Možda je potrebno da ti se isperu uši i bolje je da ne razmišljaš o tome kada ti je sve novo, kada ne razumeš jezik i kada ne znaš kome da se obratiš. Istovremeno možeš da se posavetuješ sa lekarom o potencijalnim lekovima koje treba da imaš uz sebe ukoliko osetiš bolove, kao i da vidiš (ukoliko odlaziš u neku dalju zemlju koja se razlikuje po pitanju klime i drugih faktora) da li postoje informacije koje su značajne za održavanje zdravstvenog stanja i zaštite od potencijalnih infekcija.

Uradi servis slušnih aparata

U skladu sa poslednjom proverom sluha, neophodno je da proveriš jačinu zvuka, kao i druge elemente koji se tiču samog rada slušnih aparata.

Ponesi poslednji izveštaj od lekara

Ovo je velika verovatnoća da ćeš zaboraviti, a izuzetno je važno. Pretpostaviću da aparate uvek podešavaš u istom servisu/radnji, što znači da tvoji prethodni audiogrami mogu da se pronađu u bazi podataka. Čak i ukoliko se razlikuju nakon svake posete lekaru, verovatno su dovoljno slični za početnu postavku servisa prema kojoj se upravlja dalja izmena kvaliteta zvuka. Međutim, u novoj zemlji i u novoj radnji ili servisu slušnih aparata ne postoje tvoji prethodni podaci. Ponavljam – ne zaboravi da poneseš poslednji audiogram.

Proveri gde se nalazi radnja slušnih aparata

Moguće je da u mestu gde ćeš živeti nema nijedne radnje za prodaju slušnih aparata i proveru sluha. Verovatnoća za to je mala, ali svakako je važno proveriti – da li postoji, gde se nalazi, koliko je udaljena, da li je moguće podesiti slušne aparate, šta se plaća i koje su cene. To će ti smanjiti anksioznost i moći ćeš bolje da planiraš vreme, budžet i naredne korake.

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanju

Kupi baterije

U zavisnosti od toga da li u blizini novog stana/kuće postoji servis i koje su cene baterija, možeš da odlučiš da li ćeš ih kupiti pre selidbe i poneti više pakovanja. Na Sardiniji se cene baterija minimalno razlikuju, ali ja nisam želela da razmišljam, pa sam kupila dovoljno baterija za narednih sedam meseci, koliko je prvobitno trebalo da ostanem ovde.

Raspitaj se koje usluge su pokrivene osiguranjem

Ukoliko imaš uplaćeno putno zdravstveno osiguranje, proveri da li to osiguranje obuhvata kupovinu novih slušnih aparata u slučaju da se oni pokvare. Ukoliko ne uključuje, razmisli o tome da doplatiš uključivanje te opcije (ja nisam proveravala da li je moguće, ali definitivno je nešto što bi bilo korisno).

Ponesi stare slušne aparate (za svaki slučaj)

Kvar slušnih aparata se ne dešava često, ali kada se desi, sledi potpuno isključenje iz sveta. Zato ne bi bilo loše da poneseš rezervne (stare) slušne aparate, ukoliko ih imaš. Da preživiš dok ne popraviš pokvarene ili ne kupiš nove.

BONUS: Ukoliko često kvasiš kosu, potrudi se da izbegneš kontakt slušnih aparata sa vlagom

Ja nikad nisam vodila računa o tome da li ću slušne aparate staviti neposredno nakon kupanja u moru ili bazenu, kada mi je kosa još uvek mokra. Nekada ti postupci nisu imali posledice, jer to nisam radila svaki dan. Sada živim na moru i često idem na plažu, što je dovelo do prečestog kontakta slušnih aparata sa vlagom i  do toga da moji aparati više ne rade dobro.

Sigurna sam da ova lista nije konačna i da postoje stvari za koje još uvek nisam otkrila da ih je neophodno uraditi pre selidbe. Ukoliko saznam, javiću vam. Do tad, želim vam srećan put i dobro zdravlje!

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanju

 

Sara Đurđević

Sara Đurđević

Defektološkinja po vokaciji, putnica po lokaciji. Živi i radi na projektima promovisanja ljudskih prava, interkulturalnog učenja i volonterizma na Sardiniji, a u slobodno vreme pleše, kampuje i bavi se aktivizmom kroz lični projekat na društvenim mrežama „1906 koraka“. Kao proizvod svih seminara, obuka i radionica kroz koje je prošla, put neformalnog obrazovanja popločala je sertifikatom omladinske liderke. Piše knjigu kojoj još nije dala ime, želi da pokrene život u selu i da proputuje svet.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?