10.08.2012

Fontana želja

Ovi vreli dani su me podsetili ovu foto priču. Fotografije su nastale maja 2009. godine, ali znamo svi da se ovo isto dešava svake godine. Mladi romi su stalni posetioci ove fontane na trgu Nikole Pašića u centru Beograda.

Skoro je objavljeno da se iz Fontane di trevi u Rimu goišnje izvadi i do 700.000 €. Najpoznatija fontana na svetu je riznica novčića. Lokalnim stanovnicima i turistima je strogo zabranjeno da uzimaju ostavljene novčiće, a novac iz fontane uzimanju radnici koje kontroliše policija. Deo novca ide u gradski budžet, a deo međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Karitas.

Štošta od ovoga nije kod nas slučaj, a suma je sigurno neuporedivo manja. Niti u Beograd dolazi toliko turista, a i naša fontana nema tu priču da će onaj ko baci novčić u rimsku fontanu doći ponovo u Rim.

Mladi romi su prvenstveno tu da bi se osvežili od beogradske vreline, a i ne bi li skupili što više novčića koje sujeverni bacaju u ovu fontanu. Dobro im dođe i da se pozabave higijenom, naročito mališani koji ne posećuju Svratište.

Dragan Kujundžić

Dragan Kujundžić, fotograf, Beograd 1957. 1988-2010 fotograf i urednik fotografije u različitim medijima u Srbiji od 2010 slobodni fofograf Objavljivao fotografije u brojnim svetskim i domaćim medijima. Omiljene teme: portreti, reportaže, dokumentarna fotografija, ekstremni sportovi... Nagrade: 2007 drugo mesto na konkursu Statusa i prvo mesto u news kategoriji YUPRESSPHOTO 2007. Izložbe: "Munjevito" Beograd 2004, 2010 "Primenjena nostalgija" Beograd i Madrid, 2011 "Gradski rudari" Beograd i Novi Pazar.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?