02.09.2020

Svi smo već prošli na testu digitalne inteligencije – u ovoj krizi smo koristili digitalne tehnologije mudrije nego ikada pre

Ana Mirković - Beogradski IgniteTranskript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine)

Želela bih s vama da proćaskam o svemu što smo do sada čuli u prethodnim prezentacijama – to se zove digitalna inteligencija. U psihologiji inteligencija jeste sposobnost adaptacije na novonastale uslove i bilo je veoma zanimljivo slušati o tome kako su se ovi dragi ljudi adaptirali na uslove koje nam je donela pandemija. Ona je praktično u jednom danu potpuno promenila naše živote, promenila je način na koji radimo, učimo, zabavljamo se, družimo, bavimo se sportom, promenila je potpuno sve. Uticala je na naše ponašanje i percepciju, a najviše na naše emocije i nikada više psihologa nismo mogli da vidimo u medijima i svi su oni odgovarali na najrazličitija pitanja tipa kako sada da se adaptiramo, kako da pomognemo jedni drugima, kako da se nađemo jedni drugima, da li ćemo poludeti, kako da razvijamo dodatne mehanizme tolerancije. Bilo je mnogo pitanja, a najviše njih odnosilo se na to da li je normalno biti pomalo nenormalan i kako ostati normalan u nenormalnim okolnostima. Na sve to dodatno su uticale digitalne tehnologije i društvene mreže, koje su nam, uz tradicionalne medije, donosile razne vesti iz čitavog sveta, o broju umrlih, o broju zaraženih, fatalističke scenarije, šta će se sve strašno desiti i bilo je zaista teško razlučiti šta je prava informacija, šta je površna informacija, kome da verujemo, kome da apsolutno ne verujemo i sve je to ulivalo nesigurnost svima nama koji smo zapravo tražili potvrdu da smo na pravom putu i kako da sačuvamo harmoniju i mentalni mir.

Čini mi se da smo, u stanju koje se nikada ranije u civilizaciji nije desilo, koristili digitalne tehnologije mudrije nego ikada pre. Za početak, počeli smo da radimo od kuće i mnogi su govorili da su tada bili najefikasniji. Isprva smo bili malo stegnuti i strepeli da nam dete ne uskoči u kadar, da nam ne pukne veza, da se ne prekine video-poziv, a onda smo se relaksirali. Na početku smo bili uplašeni kako ćemo sad biti u kontaktu s dragim ljudima, pa smo shvatili da smo bliskiji nego ikada jer smo koristili te nove digitalne tehnologije da se povežemo sa svima onima koji su nam nedostajali. Bake i deke su nam održali lekciju iz digitalne pismenosti jer su svi počeli da koriste Viber, WhatsApp, Messenger pa smo od njih dobijali razne fantastične sadržaje, najčešće duhovite, koji su imali za cilj da nas malo opuste i primire.

Deca su iz faze u kojoj su im roditelji otimali mobilne telefone i ajpedove došla u fazu da nas uče kako da konstruktivno koristimo nove tehnologije za komunikaciju, igranje, učenje, domaće zadatke – za sve ono što zapravo čini moderan život i naše vreme. Bili smo fokusirani na to da istražimo prave izvore informacija da bismo ostali u stanju mentalne ravnoteže i harmonije.

Ana Mirković - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Govoriću sada o osetljivim grupama o kojima ste vi dosta pričali. Shvatila sam da smo mi svi bili osetljiva grupa i sve su nas povezali jedna ista tema i isti problem i svi smo govorili samo o pandemiji i samo o virusu i svi smo nekako pravili sopstvene teorije o tome koliko će ovo trajati, kad će se završiti, da li smo bezbedni ili nismo bezbedni, kako da zaštitimo ljude oko sebe. Ono što je meni bio pozitivan podstrek jeste to što smo svi pokazali fantastičnu dozu empatije. Empatija nije saosećanje, već naša sposobnost da sagledamo svet iz tuđih cipela, a sve cipele su bile naše jer smo svi delili ista iskustva, iste nedoumice i probleme, dileme i trileme.

Zaista mislim da će svet nakon korone biti lepše mesto. Svi ste nam svojim pričama pokazali i mene uverili u to da ćemo ove modele tolerancije, empatije i podrške zadržati i u vremenu koje tek dolazi i da će mnogo brže od virusa da se šire ljubav, dobra energija i pozitivne želje i da, i ako dođe drugi talas, svi smo već prošli na testu digitalne inteligencije, mudriji smo, pametniji, okružićemo se ljudima koji nam nešto znače, pa sve ovo može da postane nekakva bajka sa srećnim krajem.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 8“ koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“ održan je 8. juna i to je prvi događaj ovog tipa koji je održan na online platformi. Organizaciju Beogradskog Ignite-a o socijalnom uključivanju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja, koji je organizovan u skladu sa preporukama o distanciranju tokom pandemije, bio je da osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja tokom pandemije COVID-19, te da na taj način ukaže na trenutnu situaciju o položaju ranjivih grupa u ovim uslovima, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Ana Mirković je suosnivačica Digital Communications Institute, magistarka psihologije, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu za mir Ujedinjenih nacija. Konsultantkinja je brojnih institucija i organizacija poput Save the Children i Evropske banke za obnovu i razvoj. Predaje na modulima „Osnove digitalnog marketinga” i „Strategija i planiranje” na programima Instituta za digitalni marketing.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?