21.08.2020

Izazove pandemije smo iskoristile da unapredimo ekonomski položaj poljoprivrednica

Jelena Ružić - Beogradski IgniteTranskript govora Jelene Ružić na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine)

Predsednica sam i jedna od osnivačica Ženskog udruženja Kolubarskog okruga (ŽUKO), osnovanog 2013. s ciljem unapređenja položaja žena.

Najviše smo, međutim, fokusirani, što je i normalno, na lokal. Pre 10 meseci otpočeli smo s projektom „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“, koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a finansira ga Evropska unija. Ovaj projekat imao je u planu tri faze: prva faza je bila edukacija; druga faza umrežavanje poljoprivrednica, a treća faza bila je izrada analize kroz rodno odgovorno budžetiranje, da bismo na taj način omogućili poljoprivrednicama da se bolje pozicioniraju i to se zaista i dogodilo.

Uključili smo 122 poljoprivrednice s teritorije Uba, Lajkovca, Ljiga, Valjeva, Mionice i Osečine i krenuli s edukacijom. Onda smo prešli na fazu umrežavanja. Šta je ona podrazumevala? Pre svega to da žene dobiju platformu kroz koju će moći da se povezuju, predstavljaju dobavljačima, razmenjuju ideje, dobijaju savete jedne od drugih i da negde njih promovišemo kao takve. Taman kad smo krenuli u taj krug, koji je trebalo da bude fantastičan, zadesila nas je korona.

Mi smo u tom periodu bili u stalnoj komunikaciji preko Vibera sa svim poljoprivrednicama koje su uključene i počeli smo da dobijamo informacije kakvo je stanje na terenu. Ove žene su se, pored onoga s čime smo se svi mi nosili, borile s osnovnim egzistencijalnim pitanjima. U smislu da veliki broj njih proizvodi robu plasteničke proizvodnje, rano povrće i rasadni materijal, nešto što ne može da čeka na prodaju. Zatvorene su bile pijace, zabranjeno kretanje nakon određenog sata, žene preko 65 godina nisu uopšte mogle da se kreću. Snižene su bile cene otkupa pa smo razmišljali šta da radimo. Naš prvi potez bio je da uputimo otvoreno pismo ministru Nedimoviću, u kom ćemo mu predstaviti probleme s kojima se poljoprivrednice nose i zamoliti za brzu reakciju. Međutim, kako nismo imali vremena da čekamo na njegovu odluku, rešili smo da platformu, namenjenu za povezivanje, iskoristimo i pokrenemo onlajn prodavnicu za prodaju proizvoda poljoprivrednica s teritorije Kolubarskog okruga i ona je 22. aprila počela da radi na adresi zuko.rs.

Jelena Ružić - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Mi smo tada imali samo 10 proizvoda na platformi – imali smo pet kupaca i nama je to bilo slatko i simpatično. Nas dve sele smo u auto i pošle za Beograd da razvezemo tu robu. Međutim, onda je cela priča dobila podršku medija, kao i podršku drugih organizacija i počeo je da se dešava pravi medijski bum. Umesto da mi zovemo medije, kao što je to do sada bio slučaj, mediji su zvali nas i krenula je priča o angažovanju poljoprivrednica iz ženskog udruženja s namerom da pomogne ženama s teritorije Kolubarskog okruga koje su nosioci ili vlasnice poljoprivrednih gazdinstava.

Shodno porastu popularnosti, dolazi do naglog skoka prodaje proizvoda. Ono s čim mi nismo znali kako da se nosimo bila je dostava, jer pet dostava je jedna stvar, a 50 sasvim druga i morali smo da nađemo ad hoc rešenja – gde uskladištiti robu, na koji način, kako pakovati, kako obeležiti, kako proizvode koji su osetljivi dostaviti kupcu, a da se ne pokvare i tako dalje. Obratili smo se za pomoć UN Women i pitali šta da radimo. Oni su bili vrlo otvoreni i rekli da sredstva koja nismo utrošili u projektu zbog pandemije možemo da iskoristimo za dostavu, dakle, za gorivo i sva ostala sredstva koja su potrebna za dostavu proizvoda.

Trenutno imamo 30 gazdinstava u vlasništvu žena koja funkcionišu preko platforme, gde one predstavljaju svoje proizvode, reklamiraju se i direktno prezentuju kupcima ono što mogu da im ponude. Ukupno 150 različitih proizvoda izloženo je na platformi i svako mesto na teritoriji Kolubarskog okruga bavi se različitom radinošću, pa shodno tome imamo različite proizvode. Platforma je pokrenuta 22. aprila, pre tri dana smo imali promet od 829.824,00 dinara, odnosno 520 plasiranih porudžbina do kupaca. Juče su zvanično poljoprivrednice same preuzele da vode platformu. Mi više nismo neko ko im pomaže direktno, ali ih mentorišemo u nastavku rada.

Kupujući na zuko.rs direktno podržavate poljoprivrednice u njihovom radu, a ujedno ste sasvim sigurni odakle potiče hrana koja stiže na vašu trpezu.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 8“ koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“ održan je 8. juna i to je prvi događaj ovog tipa koji je održan na online platformi. Organizaciju Beogradskog Ignite-a o socijalnom uključivanju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja, koji je organizovan u skladu sa preporukama o distanciranju tokom pandemije, bio je da osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja tokom pandemije COVID-19, te da na taj način ukaže na trenutnu situaciju o položaju ranjivih grupa u ovim uslovima, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Jelena Ružić je jedna od pokretačica platforme ŽUKO za prodaju proizvoda poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga. Motivišu je optimizam i energija žena sa sela, njihova snaga i volja da se bore i unapređuju svoj rad na gazdinstvima. Veruje da je osnova ravnopravnosti ekonomska sigurnost svake žene i pružanje prilika da ostvare svoje potencijale, kakvi god oni bili.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?