05.08.2020

U krizi je važno da budemo odgovorni, solidarni i spremni da pružimo podršku

Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine)

Hvala Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Udruženju građana „Srbija u pokretu“ na pozivu i prilici da na ovom događaju govorimo o važnosti socijalnog uključivanja u toku pandemije.

Ovo je izuzetno važna tema jer je cela planeta u jednom trenutku bila isključena na neki način. To nam je omogućilo da shvatimo koliko smo ranjivi kao ljudska bića i još jasnije uočimo razlike koje u društvu postoje. Ovaj period je posebno težak za građane i građanke kojima i u redovnim okolnostima život nije lak, jer su iz različitih razloga na margini društva. Svi smo u ovim okolnostima uvideli koliko je važno da budemo odgovorni, solidarni i spremni da pružimo podršku tamo gde je najpotrebnije.

Iskoristila bih priliku da istaknem koliko je važno sve što ste učinili u proteklom periodu za dobrobit svojih sugrađana i sugrađanki. Vaša spremnost da pružite podršku inspiracija je i motivacija koja pokreće i druge ljude da slede vaš primer. Nažalost, ova kriza globalnih razmera deo je naše svakodnevnice i samo ćemo kroz empatiju i zajedništvo da umanjimo njene posledice.

U saradnji s kancelarijom UNICEF-a u Beogradu, trudiću se da i dalje doprinosim zajedničkoj misiji da kvalitetno obrazovanje i sigurno i podsticajno okruženje budu realnost za svako dete u Srbiji, bez obzira na trenutne životne okolnosti i uprkos svakoj krizi. Hvala vam mnogo na pažnji i hvala vam na iskustvima, izazovima i savetima koje ćete podeliti tokom osmog Ignite-a o socijalnom uključivanju.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Ana Ivanović, naša poznata teniserka, ambasadorka UNICEF-a i dobrotvorka, bila je jedna od dvoje gostiju iznenađenja na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8“.

Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 8“ koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“ održan je 8. juna i to je prvi događaj ovog tipa koji je održan na online platformi. Organizaciju Beogradskog Ignite-a o socijalnom uključivanju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja, koji je organizovan u skladu sa preporukama o distanciranju tokom pandemije, bio je da osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja tokom pandemije COVID-19, te da na taj način ukaže na trenutnu situaciju o položaju ranjivih grupa u ovim uslovima, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?