lalePiše: Tanja Jovanović

Verujem u to, da ukoliko dve osobe koje su bliske, po prvi put provedu nekoliko dana zajedno, bez prestanka – ili postaju još bliskije, ili se udalje jedna od druge. Na jednom takvom putovanju, istovremeno sam jednu prijateljicu izgubila, a drugu dobila. Za tako kratko vreme uspemo da pokažemo, ali i da primetimo kod drugih, ono što do tada nismo – bilo to dobro ili loše.

U četvrtom razredu sam sa školom išla na rekreativnu nastavu. Sećam se da mi se dopadao jedan dečak, ali se njemu sviđala moja najbolja drugarica. Pričala sam sa njom o tome i ona mi je predložila:”Hajde da vidimo, možda ti se svidi neki drugi?” Odgovorila sam joj da znam da mi se neće svideti niko drugi i da mi se sviđa baš taj dečak jer ima tamniju put kao i ja. Rekla sam joj da to znači da je možda i on Rom. Iako smo bile deca, mislim da me je razumela, jer je na to rekla: „Aha, dobro, da znam za inače.“

Moja priča se nastavlja desetak godina kasnije sa drugom najboljom drugaricom, u koju sam imala puno poverenja, koja je takođe znala sve moje nesigurnosti i koja me je uvek podržavala i ohrabrivala. Kada god sam sumnjala u sebe, govorila mi je da ne brinem, da ja to umišljam i da je sve to u mojoj glavi. Pamtim dan kada se to promenilo.

Fakultet je organizovao seminar na koji smo zajedno otišle. Tokom ručka, ona me je neočekivano pitala da li bih bila sa nekim dečkom druge nacionalnosti? Bila sam zbunjena njenim pitanjem. Nisam razumela zašto me odjednom baš to pita. Bilo mi je neprijatno i odgovorila sam joj da ne znam. Želela sam da se razgovor o tome što pre završi. Međutim, ona je nastavila da govori: “Ja ne bih mogla. A i ti, nemoj da se zavaravaš. Moraš sa time da se suočiš. Pa ne kaže se bez razloga BIRAJ CVEĆE IZ SVOJE BAŠTE. I da znaš da svi ljudi tako razmišljaju, a ne samo ja.”

Ćutale smo dok nismo stigle u sobu, u kojoj je bila naša zajednička drugarica. Primetila je da nešto nije u redu i pitala nas je šta se desilo. Ja nisam želela da se i dalje o tome priča i prepričava. Moja najbolja drugarica joj je sve ispričala i izlazeći iz sobe kroz smeh rekla: “Pa neću valjda da mi dete u školi zovu malo Ciganče!“ Ono čega se dobro sećam je da sam u tom trenutku u glavi imala sestru i njenog muža, brata i njegovu devojku…videla sam njihovu decu kako jednog dana kreću u školu i uplašila se da će ih neko baš tako nazivati.

Anri Tuluz LotrekČudak svog vremena, „grbavi Don Žuan“, kako su ga zvali, osobenjak Anri Tuluz Lotrek, rođen je u Francuskoj, u aristokratskoj grofovskoj porodici. Njegova majka udala se za svog brata od tetke, u nameri da se očuva što čistija „aristokratska“ krv i da bogatstvo ostane u familiji. U to doba još nisu bile poznate posledice spajanja bliskih rođaka, pa se Anri rodio sa genetskom manom.

Sa 14 godina, Anri slama levu, a godinu dana kasnije desnu nogu. Kosti nisu pravilno zacelile i njegove noge prestaju da rastu. On odrasta i dobija telo odraslog čoveka, ali mu noge ostaju male i zakržljale kao u dečaka, dok mu se lice posle puberteta menja dobijajući debelu donju usnu, oveći nos, loš vid. Njegova konačna visina je metar i po.

Zbog svog izgleda Anri ne uspeva da učestvuje u društvenim aktivnostima, pa se potpuno okreće umetnosti. Postaje važan impresionistički slikar, art-nuvo ilustrator i litografer, beležeći u svojim radovima boemski život Pariza krajem 19. veka.

Tokom većeg dela života imao je problema s alkoholom. Pred smrt odlazi u privatni sanatorijum, psihičku bolnicu za aristokrate. Nakon izlaska vraća se starom životu i umire na porodičnom imanju sa nepunih 37 godina.

Filharmonija vodi brigu o najmlađoj populaciji i već godinama ima ciklus koncerata za decu, gde su deca sa invaliditetom dobrodošla.

Dobra politika usmerena na osnaživanje mladih u Apuliji uspela je da ublaži tendenciju njihovog iseljavanja na sever Italije i inostranstvo…

Moj život se razlikovao mnogo od svih drugih, pa sam mislila „zašto bi neko hteo da provodi vreme sa mnom?“

U poslednjih deset godina, sve zemlje članice uvele su različite mere kako bi pojačale napore u borbi protiv neprijavljenog rada…