Znak pitanja AppRad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, neposredno i kroz igru. Mobilni telefoni i mobilne aplikacije omogućavaju da dete na indirektan način uči putem pokušaja i pogrešaka, odnosno, da dete igrajući edukativne kvizove odgovara na postavljena pitanja; i kada ne zna odgovor, ono ga nasumice daje, a kviz nakon datog odgovora obaveštava koji je odgovor tačan i sledeći put kada se dete bude susrelo sa tim pitanjem/pojmom znaće tačan odgovor.

Izbor mobilne aplikacije/igrice koje ćemo dati detetu nije ni malo jednostavan: moramo proveriti da li je adekvatnog sadržaja, da li je prilagođena njegovom uzrastu, da li ima reklama (koje znaju da budu neprimerene), da li ima hiperlinkova koji ga mogu odvesti ka neželjenim sadržajima… Sledeći problem sa kojim se susrećemo je mali broj edukativnih, mobilnih aplikacija na srpskom jeziku!

Sagledavajući ove probleme i u pokušaju da se prevaziđu, nastala je besplatna aplikacija Znak pitanja koja se može preuzeti i za Android i za IOS operativni sistem. Ovo je aplikacija koja sa svojim korisnikom komunicira pomoću simbola, tako niko nije izopšten iz mogućnosti njenog korišćenja, čak korisnik ne mora da zna da piše, što omogućava njeno samostalno korišćenje i kod dece predškolskog uzrasta.  Znak pitanja App nema reklama, nema hiperlinkova i ima „child lock” opciju, odnosno sigurnosni sistem za decu –  za izlazak iz aplikacije neophodno je 3 puta kliknuti u gornji desni ugao. Ova opcija je postavljena kako bismo onemogućili dete da izađe iz aplikacije i koristi mobilni telefon bez nadzora.

Znak pitanja App predstavlja sredstvo koje učenje pretvara u igru i razonodu. Ona omogućava samostalno pravljenje kvizova koji se u potpunosti mogu prilagoditi svim specifičnim potrebama deteta.

 • Kreiranje kvizove na onu temu koja je detetu zanimljiva,
 • Korišćenje slika koje detetu privlače pažnju,
 • Snimanje audio poruke koja će detetu privući pažnju,
 • Biranje boje pozadine i slova koja će detetu najviše prijati.

Znak pitanja App omogućava korisniku potpunu kontrolu nad svim elementima kviza:

 • boju pozadine,
 • boju slova,
 • jezik unosa teksta,
 • broj pitanja,
 • broj odgovora na postavljeno pitanje – 2, 4 ili 6,
 • slike kojima će odgovor biti prikazan,
 • samostalno unošenje/snimanje audio poruke,
 • samostalno biranje tačnih odgovora na postavljeno pitanje.

Liceulice

Ko smo mi?

LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva. Naš program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz našu mrežu prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka, dok se ostatak sredstava koristi za štampanje novih primeraka i realizaciju programa podrške za naše korisnike, kao što su dnevna psihosocijalna podrška, radionice i obuke za sticanje i/ili unapređenje potrebnih veština, psihoterapeutske grupe, itd.

U proteklom periodu uspeli smo da obezbedimo posao i zaradu, psiho-socijalnu i ekonomsku podršku za više od 400 pojedinaca. Trenutno radimo sa oko 120 korisnika/ca u Beogradu i Novom Sadu.

Korisnici (beskućnici, osobe sa invaliditetom, osobe sa smetnjama u razvoju, korisnici psihijatrijskih usluga, Romi, osobe koje žive u siromaštvu i drugi pripadnici različitih ranjivih grupa) uključeni u naše programe imaju priliku da steknu nova iskustva i samopouzdanje i da uz našu podršku pronađu vlastiti put i rešenja kako bi samostalno uticali na promenu nepovoljnih životnih okolnosti. Primenjujući „hand up, not a handout” pristup radimo na podizanju kapaciteta naših korisnika za osamostaljivanje, povratak u regularne društvene tokove i uključivanje u tržište rada. Verujemo da je mogućnost da se zaradi ključni korak na putu ka stabilnosti i boljem životu i zbog toga smo odabrali aktivni metod podrške, umesto zadovoljavanja pukom humanitarnom pomoći, koja sama po sebi ne rešava problem. Ukoliko nešto postignete sami, to će vas ohrabriti i osnažiti daleko više nego ako istu stvar neko drugi učini za vas.

Pismo meni mlađoj

Šta biste danas rekli mladom/oj sebi (16–20 godina), kada biste mogli da se vratite kroz vreme? Po ugledu na britanske ulične novine The Big Issue, iz broja u broj, pružamo priliku svima onima koji su prisutni u javnom životu, a koji žele nekadašnjem/oj sebi da ponude reči mudrosti, ohrabrenja i upozorenja u magazinu Liceulice, u okviru rubrike „Pismo meni mlađem/oj”.

Verujemo da se slažete s nama da je važno obratiti se povremeno sebi mlađem, imajući u vidu one koji su danas mladi. Tako se neguje i podstiče iskrenost prema sebi i drugima, uči se iz grešaka, uviđaju se vrednosti koje su danas, ili u nekom prošlom vremenu, možda (bile) zanemarene. Osim toga, ovaj vid komunikacije možda može uticati na ljude koji su danas mladi i koji tek treba da donesu neke važne životne odluke.

I zaista, da možete da se obratite sebi mlađem, šta biste rekli?

Mnogi čitatelji i čitateljke magazina Liceulice su navikli da poslednje četiri godine čitaju pisma koja mlađim sebi pišu poznati novinari i profesorke, muzičari i aktivistkinje, glumci i književnice. Dosad su se našem pozivu odazvali: Ivan Čolović, Svetlana Slapšak, Zafir Hadžimanov, Ljubomir Živkov, David Albahari, Zoe Gudović, Veselin Marković, Mirjana Đurđević; a objavili smo u prevodu i pisma: Debi Hari, Džonija Rotena, Ronaldinja, Juana Makgregora, Pola Makartnija i Margaret Atvud.

Ovoga puta su naše korisnice, naša draga i prijateljska lica ulice, pisale mlađima sebi. Upoznajte ih!

U prostorijama Tima za socijalno uključivanje istaknuta je Čerčilova poruka da je optimista onaj ko u teškim situacijama vidi priliku…

Ideja eventualnog zapošljavanja me malo brine, ali je važno da se čovek zaposli da bi imao od čega da živi.

Stvaranje pristupačnog okruženja je dobar put ka stvaranju jednakosti i eliminaciji predrasuda i diskriminacije…

Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6”