Društvene inovacijeObavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su deo društvene stvarnosti i gotovo svakog čoveka pojedinačno, govorimo o nekim od najznačajnijih društvenih inovacija koje su dovele do velikih globalnih iskoraka i pozitivnih promena. Neretko isprva ocenjene kao „utopijske zamisli“, postale su neizbežan deo svakodnevice i unapredile svet u kojem živimo.

Brojne promene s kojima se susrećemo u svim sferama života ne samo da menjaju potrebe građana i građanki u različitim oblastima (obrazovanje, zdravstvo, informisanje, socijalna zaštita, stanovanje) već te promene zahtevaju nove i adekvatne odgovore na potrebe građana i građanki. Kada stvari ne funkcionišu, kada usluge više nisu odgovarajuće, kada se stvaraju sve veće razlike, a socijalna isključenost raste – potrebne su društvene inovacije!

U svetu se trenutno vodi velika debata o univerzalnom garantovanom dohotku (universal basic income), a nekoliko zemalja testira ovu inovativnu meru kako bi se sagledali njeni efekti. Univerzalni garantovani dohodak za sve građane i građanke smatra se odgovorom za ekonomsku globalizaciju i neophodnu pokretljivost i fleksibilnost koja se očekuje na tržištu, kao i nesigurnost koju ona izaziva kod pojedinaca. Ideja nije da se finansira nešto dodatno, već da se postojeće zameni boljim.

Društvena inovacija je praksa, proces, proizvod, usluga, poslovni model, novi organizacioni oblik, instrument i metodologija, ili pak kombinacija svega navedenog, čiji je cilj da se pruži bolji odgovor na neku nezadovoljenu potrebu ili društveni problem. Inovacije su društvene kada su usmerene na dobrobit društva i javno dobro, a polaze od ljudi i njihovih potreba. Društvena inovacija sagledava višeslojnost problema i nadilazi sektorske podele. Do „rešenja koja rade“ dolazimo kada se premoste granice javnog, privatnog, civilnog sektora, akademije, preduzetništva.

Inovacije počinju idejom koju podstaknu događaj ili iskustvo, a u kojem potreba ili problem postaju vidljivi. Predložena rešenja se zatim testiraju u praksi i dalje usavršavaju. Od izuzetne važnosti je da inovacija bude održiva, i da onda raste i širi se dalje u praksi. Najzad, inovacija postaje sistemska promena. Ona uključuje snažnu povezanost i interakciju više elemenata: društveni pokret, poslovni modeli, zakoni i propisi, podaci i infrastruktura, sasvim novi način razmišljanja.

U procesu društvenog inoviranja izuzetno je značajna participacija građana i građanki. To je način da se spoznaju njihove potrebe, a rešenja koja nastaju u širokom konsultativnom procesu po pravilu su legitimnija i efikasnija. Takođe, svi građani i građanke mogu biti izvor inovativnog rešenja.

LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, ali i da se kroz razgovor sa kupcima osete kao deo zajednice. Neki od njih su poželeli da sa vama podele po čemu će pamtiti prošlu godinu, ali i šta žele sebi i drugima u novoj 2020. godini.

Milutin Savić

Milutin Savić

Milutin Savić

Rad u časopisu Liceulice pomogao mi je tokom 2019. godine da nešto zaradim i budem srećniji. Pored toga, omogućava mi da budem kreativan u prodaji i pristupu ljudima, da pevam i budem čovek, a ne robot iz supermarketa. Mladim ljudima želim da u novoj 2020. manje bleje, a da više vremena provode u pravom druženju. To isto želim i starijima. Svim ljudima želim puno ljubavi, druženja i uživanja u životu, onako kako oni znaju i umeju. Sebi želim da mi dok prodajem na ulici ređe govore: „Hvala, već sam kupio ovaj broj.“

Milan i Sloba Lazić

Sloba i Milan

Sloba i Milan

Milan i Sloba su jedinstveni po tome što su braća koja prodaju Liceulice. Pružaju podršku jedan drugome, a vole i da se druže i sarađuju sa ostalim kolegama. Evo njihovih želja za 2020. godinu, kao i osvrta na godinu koja se upravo završava.

Sloba Lazić: Prodajući Liceulice dopunjavam kućni budžet, jer su penzije male, ali mi je prijalo i to što sam se družio s drugim kupcima i prodavcima. Prošle godine sam završio kurs za rad na računarima, što mi je bilo veoma korisno, a u 2020. planiram da krenem na kurs engleskog jezika. U novoj godini želim da svi budu srećni i zadovoljni. Svojoj partnerki Vesni želim da se oporavi i da zajedno uživamo u životu.

Milan Lazić: U 2020. želim sebi i svojim kolegama još bolju prodaju i više međusobnog druženja, a svim drugim ljudima želim mnogo uspeha na svim poljima. Najveća želja mi je da u sledećoj godini otputujem na neku lepu planinu.

Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd)

Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem magazin Liceulice…

Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog srčanog oboljenja, odlučili su da im životna misija postane pronalaženje rešenja koje bi predviđalo srčane udare

Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije