RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putuRazvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs), kao kontakt tačka za Srbiju. Reč je o programu međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima i preduzetnicama da putuju i uče od iskusnih preduzetnika/ca o vođenju biznisa. Ove godine, program proslavlja 10 godina postojanja! Tokom prethodnih 10 godina realizovano je čak 7.000 razmena u kojima je učestvovalo čak 14.000 preduzetnika i preduzetnica! Program se sprovodi na teritoriji zemalja učesnica, i to: 28 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Islanda, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Od 2018. godine do sada Razvojni biznis centar omogućio je međunarodnu razmenu za 8 mladih preduzetnika i preduzetnica iz Srbije. Oni su se povezali sa mentorima, iskusnim preduzetnicima iz Portugala, Španije, Holandije, Slovenije. Pored toga, posredstvom RBC-a, dvojica mladih preduzetnika iz Evrope boravilo je i boravi u Srbiji, kod naših iskusnih preduzetnika, mentora. Jedan mladić iz Grčke bio je na razmeni u Beogradu, kod iskusnog preduzetnika iz oblasti turizma, a drugi mladić iz Velike Britanije trenutno boravi u Nišu, gde sa svojim mentorom, iskusnim preduzetnikom i osnivačem NVO Eneca, razvija sopstvenu biznis ideju.

Novim preduzetnicima i preduzetnicama početnicima/ama Program pruža priliku da razviju svoj biznis, izgrade nove poslovne kontakte u Evropi, uspostave mrežu potencijalnih partnera i saradnika/ca, ispitaju inostrana tržišta, razviju i unaprede preduzetnička znanja i veštine. Sa druge strane iskusnim preduzetnicima/ama program donosi mogućnost da se povežu sa mladim, kreativnim, preduzimljivim ljudima, koji imaju ideje, inicijativu i znanje, koje mogu staviti na raspolaganje svojim domaćinima/cama, mentorima i mentorkama.

RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putuDosadašnje iskustvo RBC-a sa programom je odlično. Svi učesnici i učesnice razmena bili su veoma, veoma zadovoljni. Jedan od svežih primera je mlada i ambiciozna preduzetnica Milica iz Kragujevca, koja je trenutno na razmeni u Portugalu, u organizaciji Geo Clube. Njen host, domaćin, zove se Karlos. Milica tamo boravi već 2,5 meseca. Za ovo vreme upoznala je veliki broj novih saradnika/ca, stekla nove prijatelje/ice, prošla više treninga, i sama radila kao voditeljka radionica i trenerica. Aktivno je uključena u evropske projekte na kojima trenutno radi njen mentor. Kroz rad na ovim projektima, razvija svoje veštine upravljanja projektima i stiče dragoceno znanje o evropskim fondovima i mogućnostima za finansiranje društveno značajnih inicijativa u Srbiji. Sa svojim mentorom Karlosom redovno razgovara o sopstvenom biznisu koji je započela u Srbiji i zajedno sa njim pravi strategiju kako svoj biznis www.miaconsulting.rs dalje da razvije i učini ga održivim.

Znak pitanja AppU prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz igru”) i na koji način se ovaj digitalni alat može koristiti u nastavi („Znak pitanja – Edukuj se”), odnosno kako da detetu približimo znanje i učenje na njemu prihvatljiviji način. Međutim, aplikacija Znak pitanja se ne mora koristiti samo za učenje.

Tokom izrade Znak pitanja App nisam ni pretpostavila da će deca uzrasta 10-12 godina na nju reagovati sa oduševljenjem. Kako bi proverila da li je aplikacija jednostavna i intuitivna za korišćenje, dala sam je drugaričinom sinu da napravi kviz, naravno bez ikakvog uputstva kako se ona koristi. Bez ikakvog problema je shvatio o čemu se radi, gde unosi tekst, gde unosi zvuk, kako se unose slike… I kada je izradio prvo pitanje svog prvog kviza pitao me je: „Da li mogu da napravim kviz za moga brata?“ Tada sam shvatila da sam uspela u svojoj početnoj ideji, a to je da napravim aplikaciju koja predstavlja digitalnu alatku koja će deci približiti učenje na njima prihvatljiv način – kroz igru. Oduševljenje mog malog stručnog saradnika što će sam moći da napravi kviz pomoću kojeg će nadmudriti svog brata oborilo me je s nogu i dalo mi još veći vetar u leđa, jer sam shvatila da je Znak pitanja App u potpunosti jasna najbitnijoj ciljnoj grupi – deci. Ovi mali digitalni urođenici su me bez i jedne reči razumeli, a odraslima ćemo dati malo vremena da nas stignu 😉

Moji mali stručni saradnici su mi pomogli da se naprave klipovi o načinima korišćenja Znak pitanja App.

Klip koji prikazuje kako dete sa lakoćom pravi kviz kako bi se igrao sa svojim bratom i pri tome objašnjava kako se aplikacija Znak pitanja koristi možete pogledati ovde:

 

Klip koji prikazuje kako se lako igraju kvizovi napravljeni pomoću aplikacije Znak pitanja možete pogledati ovde:

 

Dalji razvoj i usavršavanje Znak pitanja App je u planu, mnogo toga treba da se završi i dopuni, ali prvi glas u daljem razvoju Znak pitanja App biće kritika dece.

Pitanje merenja društvenih pojava i procesa je oduvek predstavljalo izazov, kako u pogledu mogućnosti merenja tako i u pogledu koncepata…

Kako će nastavnik, roditelj koristiti Znak pitanja App zavisi od deteta, ali i od kreativnosti odraslog kao kreatora kviza…

Ova aplikacija sa svojim korisnikom komunicira pomoću simbola, tako niko nije izopšten iz mogućnosti njenog korišćenja…

Da možete da se obratite sebi mlađem, šta biste rekli? Ovoga puta su naše korisnice pisale mlađima sebi. Upoznajte ih!